Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi Yürürlüğe Girdi

Resmî Gazetede (15.07.2023 tarih ve 32249 sayı) yayımlanan 7456 sayılı Kanun ile 2023 yılı için bir defaya mahsus ek motorlu taşıtlar vergisi ihdas edilmiştir.

Kanuna göre, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin azaltılması amacıyla ortaya çıkan finansman ihtiyacının karşılanmasında kullanılmak üzere ek MTV uygulanacaktır.

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi
31/12/2023 tarihine kadar kayıtlı olan ve kaydedilecek olan motorlu araçlardan bir defaya mahsus olmak üzere 2023 yılı motorlu taşıtlar vergisi tutarı kadar ek motorlu taşıtlar vergisi alınacaktır.

Normal motorlu taşıtlar vergisinde uygulanan istisnalar bu ek vergide de geçerli olup ek vergi normal motorlu taşıtlar vergisinden aşağıdaki noktalarda ayrılmaktadır:
1) 6/2/2023 tarihinde Kahramanmaraş İlinde meydana gelen depremler nedeniyle mücbir sebep ilan edilen yerlerde;
a. Deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescilli olan taşıtlar,
b. Deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların maliklerine ait taşıtlar,
c. Depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar,
d. Deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar,
ek motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilmektedir.

2) Verginin birinci taksiti kanunun yayımlandığı ayı izleyen ayın sonuna (31.08.2023 tarihine) kadar, ikinci taksiti Kasım 2023 ayının sonuna (30.11.2023 tarihinde) kadar ödenecektir.

3) Bu vergiden il özel idarelerine ve belediyelere pay verilmeyecektir.

15/7/2023 Tarihinden Önce Satılmış Taşıtlarda Ek Vergiyi Kim Ödeyecek?
“Normal motorlu taşıtlar vergisinin birinci (ve hatta ikinci) taksiti eski sahibi tarafından ödendikten sonra Kanunun yayım tarihinden (15.07.2023) evvel satılmış taşıtlarda, ek vergiyi eski normal vergiyi ödeyen eski sahibi mi yoksa taşıtı satın alan yeni sahibi mi ödeyecek?” Sorusu akla gelebilir.

Bu konuda Kanunun 1.Maddesinin (3) bent hükmüne bakmak gerecektir. Kanunun yayımı tarihi itibarıyla 197 sayılı Kanun kapsamında motorlu taşıtlar vergisi mükellefi olan kim ise Ek motorlu taşıtlar vergisinin mükellefi de o kişi olacaktır.

Kanunun yürürlük tarihinde taşıtın eski sahibi artık mükellef değildir dolayısıyla vergilendirilmesi “Verginin geçmişe yürümezlik” ilkesine aykırı olacaktır. Yeni sahibi ise “2023 yılına ait MTV’yi kim ödedi ise ek MTV de ona yüklenmektedir” savını ileri sürebilir. Buna karşılık; 197 sayılı Kanun kapsamında motorlu taşıtlar vergisi mükellefi 197 sayılı Kanunun 3. Maddesinde tanımlanmıştır. Maddede; “trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişi” mükellef olarak tanımlanmıştır. Buna göre ek motorlu taşıtlar vergisinin mükellefinin, taşıtı Kanunun yayım tarihinden önce satın almış yeni sahibi olması gerektiği sonucuna varabiliriz.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplama Programı
Yeni ihdas edilen ek motorlu taşıtlar vergisi nedeniyle Atc Tools isimli programımız bünyesinde bulunan 40 civarında hesaplama aracından biri olan “Mtv” isimli alt program güncellenerek web sitemize konulmuştur.

Tetkik etmek için: Tetkik

Konuya ilişkin yasal düzenleme 7456 sayılı Kanunun 1 maddesinde aşağıdaki gibi yer almaktadır:


Ek motorlu taşıtlar vergisi
MADDE 1-
(1) 18/2/1963 tarihli ve 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 5 inci, 6 ncı ve geçici 8 inci maddelerinde yer alan (I), (I/A), (II) ve (IV) sayılı tarifelere göre vergiye tabi olan ve bu Kanunun yayımı tarihinde ilgili sicilde kayıt ve tescilli bulunan taşıtlar ile bu Kanunun yayımı tarihinden 31/12/2023 tarihine kadar ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilecek olan taşıtlar, bir defaya mahsus olmak üzere, 2023 yılı için tahakkuk ettirilen motorlu taşıtlar vergisi tutarı kadar ek motorlu taşıtlar vergisine tabidir.
(2) Ek motorlu taşıtlar vergisi, taşıtların kayıt ve tescilinin yapıldığı yerin vergi dairesi tarafından bu Kanunun yayımı tarihinde, bu tarihten 31/12/2023 tarihine kadar ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilecek olan taşıtlar için kayıt ve tescilin yapıldığı tarihte tahakkuk ettirilmiş ve tebliğ edilmiş sayılır.
(3) Ek motorlu taşıtlar vergisinin mükellefi, bu Kanunun yayımı tarihi itibarıyla 197 sayılı Kanun kapsamında motorlu taşıtlar vergisi mükellefi olanlar ile bu Kanunun yayımı tarihinden 31/12/2023 tarihine kadar ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilen taşıtların sahibi olan gerçek ve tüzel kişilerdir.
(4) 197 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde yer alan istisnalar, ek motorlu taşıtlar vergisi için de uygulanır. 6/2/2023 tarihinde Kahramanmaraş ilinde meydana gelen depremler nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığınca 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 15 inci maddesi kapsamında mücbir sebep hâli ilan edilen yerlerde; deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescilli olan taşıtlar, deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hâle gelen binaların maliklerine ait taşıtlar, depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar ile deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek motorlu taşıtlar vergisinden müstesnadır.
(5) Bu Kanunun yayımlandığı tarihte ilgili sicillere kayıt ve tescil edilmiş olan taşıtlara ilişkin ek motorlu taşıtlar vergisi, birinci taksiti bu Kanunun yayımlandığı ayı izleyen ayın sonuna kadar, ikinci taksiti 2023 yılının Kasım ayı sonuna kadar olmak üzere iki eşit taksitte; bu Kanunun yayımı tarihi ila 31/12/2023 tarihleri arasında ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilecek olan taşıtlara ilişkin ek motorlu taşıtlar vergisi ise bu taşıtların motorlu taşıtlar vergisi ile birlikte peşin olarak ödenir.
(6) 197 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi hükümleri ek motorlu taşıtlar vergisi hakkında da uygulanır. Ek motorlu taşıtlar vergisi ödenmeden, trafikten çekme, hurdaya çıkarma ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma işlemi yapılamaz.
(7) Bu maddeye göre tahsil edilen ek motorlu taşıtlar vergisi genel bütçe geliri olarak kaydedilir ve 2/7/2008 tarihli ve 5779 sayılı İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun ile diğer kanunlara göre mahallî idarelere verilecek payların hesabında dikkate alınmaz.
(8) Ek motorlu taşıtlar vergisine ilişkin olarak bu maddede hüküm bulunmayan hâllerde, 197 sayılı Kanun hükümleri uygulanır.
(9) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.